Arabica en Robusta zijn allebei koffiebonen maar toch zit er veel verschil in de smaak. Het belangrijkste verschil? Robusta is krachtig en meer bitter van smaak met een relatief hoog cafeïne gehalte. Toch is deze boon heel lekker in combinatie met een Arabica koffieboon.
Herkomst van Arabica en Robusta
De vruchten van de koffieplant coffea arabica is wereldwijd de meest gedronken koffiesoort, namelijk de Arabica koffie. Deze koffieplant groeit op grote hoogtes; minimaal 600 meter maar het liefst rond de 1500 meter en hoger. De Arabica koffieplant groeit in hoger gelegen streken rond de evenaar zoals Midden- en Zuid-Amerika. Robusta bonen groeien juist in lager gelegen streken rond de evenaar, denk hierbij aan Zuid-Oost Azië. Omdat Robusta planten lager groeien, zijn ze veel beter bestand tegen droogte en hitte.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter. De smaaktonen neigen naar graanachtig en houtachtig. Koffie gemaakt van 100% Robusta bonen komt niet vaak voor omdat deze anders veel te bitter en eenzijdig zou zijn. Robusta bonen worden wel vaak gebruikt in verschillende koffiemelanges voor net wat meer pit en bitterheid.
Cafeïne
Het cafeïne gehalte in beide bonen is ook sterk verschillend. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziektes. Omdat de Robusta plant op lagere hoogtes groeit waar meer parasieten en ziektes voorkomen dan op grotere hoogtes, bevat de Robusta boon meer cafeïne. Omdat de Arabica boon op gemiddeld 1500 meter of hoger groeit, bevat deze minder cafeïne, eenvoudigweg omdat dit natuurlijke beschermingsmiddel niet nodig is.
Wat is de verhouding van Arabica en Robusta bij de Linea bar miscela oro en miscela blue ?
En hoe is die bij de overige Borbone koffiebonen ?